In mijn werk als (kinder)fluisteraar ontmoet ik regelmatig gevoelige kinderen die overledenen zien. Hierbij kan het gaan om familielid dat is overleden, om een ongeboren broertje of zusje, spirituele helpers of entiteiten die minder prettig zijn en die verbonden zijn vanuit het verleden of bijvoorbeeld aan het huis.

Kinderen die overledenen zien kunnen hier soms last van hebben. Het kan ze bijvoorbeeld bang maken, waardoor alleen op een kamer slapen eng is. Soms is dat ook moeilijk uit te leggen omdat andere familieleden de aanwezigheid van deze zielen niet ervaren. Sommige zielen die aanwezig zijn kunnen positief zijn, maar zijn eng omdat het kind wel iets voelt, maar niet begrijpt wat er gaande is. En sommige zielen zijn inderdaad onprettig om in de buurt te hebben.

In zo’n geval kijk en voel ik mee met het kind en onderzoek  wie en waarom er aanwezig is en dan zoeken we naar een passende oplossing. Als het een overleden, beschermend zusje/broertje is, hoeft de aanwezigheid daarvan helemaal niet vervelend te zijn of is het voldoende voor deze ziel om gehoord te worden waarnaar het weer verder kan. Het kan ook zijn dat het nodig is dat ik de ruimte reinig, entiteiten wegstuur en handvatten geef zodat het kind en de ouders de eigen ruimte beter beschermen kan. Ik werk ook vanuit mijn praktijk en via de email, maar in dit soort situaties is het vaak voor iedereen heeft fijnste als ik thuis langskom en het huis nader te bekijken en te werken met wat er speelt.

Ik weet uit eigen ervaring dat begrip en inzicht angst wegneemt en dat het makkelijker wordt om met deze gevoeligheden om te gaan voor alle partijen. En soms is het voor een kind juist heel natuurlijk om opa of oma te zien en helpt het kind de ouders door in te laten zien dat verbinding blijft en dat alles goed is zo. In alle situaties is het fijn dat het kind erkent wordt in zijn of haar gevoeligheid waardoor het leert te mogen vertrouwen op zijn of haar intuitie wat uiteindelijk ook een beschermende functie heeft tijdens hun verdere leven.